Uploaded image for project: 'Jenkins'
  1. Jenkins
  2. JENKINS-13202

Artifact archiving from an ssh slave fails if symlinks are present

    XMLWordPrintable

    Details

    • Type: Bug
    • Status: Reopened (View Workflow)
    • Priority: Major
    • Resolution: Unresolved
    • Component/s: core
    • Environment:
      Slave must be a "Unix via SSH" slave. I suspect the master must be Unix-based also. I tested with both the master and slave on Linux.
    • Similar Issues:

      Description

      When archiving artifacts from a job executed on a "Unix via SSH" slave, if a symlink is present and archived before its target, the archiving will fail. It looks like the master is trying to chmod the local symlink (because it has executable permissions stored in the tar used to do the remote copy), but that fails because the target doesn't exist yet, and the exception aborts the archiving. I think the solution is to just not chmod symlinks, since they don't have modes of their own. This was a regression from 1.455 to 1.456. I suspect the fixes for JENKINS-9118 are the cause.

      To reproduce this problem, install the Jenkins master on a Linux machine and add a "Unix via SSH" slave that is also a Linux machine. Create a job with the following build script:

      rm -rf stuff
      mkdir stuff
      cd stuff
      touch zzfile
      ln -s zzfile aafile
      ln -s zzfile bbfile
      

      Restrict this project to build on the slave. Set up archiving for "stuff/*". Run the job. The job will complete successfully, but archiving will abort partway though with a stack trace in the console.

      Archiving artifacts
      ERROR: Failed to archive artifacts: stuff/*
      hudson.util.IOException2: Failed to extract /tmp/jenkins-slave-home/workspace/create_symlinks/stuff/*
      	at hudson.FilePath.readFromTar(FilePath.java:1817)
      	at hudson.FilePath.copyRecursiveTo(FilePath.java:1729)
      	at hudson.tasks.ArtifactArchiver.perform(ArtifactArchiver.java:116)
      	at hudson.tasks.BuildStepMonitor$1.perform(BuildStepMonitor.java:19)
      	at hudson.model.AbstractBuild$AbstractRunner.perform(AbstractBuild.java:703)
      	at hudson.model.AbstractBuild$AbstractRunner.performAllBuildSteps(AbstractBuild.java:678)
      	at hudson.model.AbstractBuild$AbstractRunner.performAllBuildSteps(AbstractBuild.java:656)
      	at hudson.model.Build$RunnerImpl.post2(Build.java:162)
      	at hudson.model.AbstractBuild$AbstractRunner.post(AbstractBuild.java:625)
      	at hudson.model.Run.run(Run.java:1435)
      	at hudson.model.FreeStyleBuild.run(FreeStyleBuild.java:46)
      	at hudson.model.ResourceController.execute(ResourceController.java:88)
      	at hudson.model.Executor.run(Executor.java:238)
      Caused by: java.io.IOException: Failed to chmod /tmp/jenkins-home/jobs/create_symlinks/builds/2012-03-21_16-53-15/archive/stuff/aafile : No such file or directory
      	at hudson.FilePath._chmod(FilePath.java:1248)
      	at hudson.FilePath.readFromTar(FilePath.java:1813)
      	... 12 more
      

        Attachments

          Issue Links

            Activity

            Hide
            ntshako Hannes Kogler added a comment -

            same problem here:
            1.531

            Show
            ntshako Hannes Kogler added a comment - same problem here: 1.531
            Hide
            pjos Pawel Josefsson added a comment -

            What is the status of this problem. Getting a lot of readlink complains in Jenkins 1.565.3 running as master on HP-UX 11.31.

            Show
            pjos Pawel Josefsson added a comment - What is the status of this problem. Getting a lot of readlink complains in Jenkins 1.565.3 running as master on HP-UX 11.31.
            Hide
            jglick Jesse Glick added a comment -

            Pawel Josefsson best to recheck in 1.586 with the fix of JENKINS-24521. Or if you can run Java 7, do so.

            Show
            jglick Jesse Glick added a comment - Pawel Josefsson best to recheck in 1.586 with the fix of JENKINS-24521 . Or if you can run Java 7, do so.
            Hide
            danielbeck Daniel Beck added a comment -

            Is this still an issue in Jenkins 1.600+ / 1.596.x?

            Show
            danielbeck Daniel Beck added a comment - Is this still an issue in Jenkins 1.600+ / 1.596.x?
            Hide
            patelakhil Akhilkumar Patel added a comment -

            Hi ,

            I am also observing the "copyRecursiveTo" is not completely copying artifacts/files to master from slave.

            What i noticed that it had stopped copying one of the json file half. Because of same the next step which parse the json on master is failing.

            Same is working fine on master. Let me know any other information is required.

            I am writing this very first time on jenkins so let me know if i missed/not following any standard process here.

            There is relevant issue but this issue marked as duplicate issue hence writing the comment here.

            Thanks n Regards,
            Akhilkumar Patel

            Show
            patelakhil Akhilkumar Patel added a comment - Hi , I am also observing the "copyRecursiveTo" is not completely copying artifacts/files to master from slave. What i noticed that it had stopped copying one of the json file half. Because of same the next step which parse the json on master is failing. Same is working fine on master. Let me know any other information is required. I am writing this very first time on jenkins so let me know if i missed/not following any standard process here. There is relevant issue but this issue marked as duplicate issue hence writing the comment here. Thanks n Regards, Akhilkumar Patel

              People

              • Assignee:
                Unassigned
                Reporter:
                dreiss David Reiss
              • Votes:
                23 Vote for this issue
                Watchers:
                37 Start watching this issue

                Dates

                • Created:
                  Updated: