Uploaded image for project: 'Jenkins'
  1. Jenkins
  2. JENKINS-46523

FATAL: Could not initialize class hudson.util.ProcessTree$UnixReflection

    Details

    • Type: Bug
    • Status: Resolved (View Workflow)
    • Priority: Major
    • Resolution: Fixed
    • Component/s: core
    • Labels:
    • Environment:
    • Similar Issues:
    • Released As:
      Jenkins 2.144

      Description

      Intermittently I keep getting failed build status due to the following repeated error log. Note that this is not consistent behaviour. I will get a few builds completely successful triggered on a merge request to my Git repo and then a following build job would fail with the reported issue.
      java.lang.NoClassDefFoundError: Could not initialize class hudson.util.ProcessTree$UnixReflection*08:12:19* at hudson.util.ProcessTree$UnixProcess.kill(ProcessTree.java:647)08:12:19 at hudson.util.ProcessTree$UnixProcess.killRecursively(ProcessTree.java:668)08:12:19 at hudson.util.ProcessTree$Unix.killAll(ProcessTree.java:589)08:12:19 at hudson.Launcher$LocalLauncher.kill(Launcher.java:949)08:12:19 at hudson.model.AbstractBuild$AbstractBuildExecution.run(AbstractBuild.java:496)08:12:19 at hudson.model.Run.execute(Run.java:1735)08:12:19 at hudson.model.FreeStyleBuild.run(FreeStyleBuild.java:43)08:12:19 at hudson.model.ResourceController.execute(ResourceController.java:97)08:12:19 at hudson.model.Executor.run(Executor.java:415)

        Attachments

          Issue Links

            Activity

            Hide
            aviv_yam Aviv Yam added a comment -

            I had the same issue. soled it by downgrading java from 1.9 to 1.8u45

            Show
            aviv_yam Aviv Yam added a comment - I had the same issue. soled it by downgrading java from 1.9 to 1.8u45
            Hide
            ljschiefer Larry Schiefer added a comment - - edited

            Seeing the same thing on Mac OS X High Sierra (10.13.1) running Java 1.9 (build 9_181):

            $ java -version
            java version "9"
            Java(TM) SE Runtime Environment (build 9+181)
            Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 9+181, mixed mode)
            

            This happens whenever the shell is used to execute other processes, such as fastlane to build iOS apps, which in turn calls xcode.

            I downgraded Java to 1.8u144 and was able to build.

            Show
            ljschiefer Larry Schiefer added a comment - - edited Seeing the same thing on Mac OS X High Sierra (10.13.1) running Java 1.9 (build 9_181): $ java -version java version "9" Java(TM) SE Runtime Environment (build 9+181) Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 9+181, mixed mode) This happens whenever the shell is used to execute other processes, such as fastlane to build iOS apps, which in turn calls xcode . I downgraded Java to 1.8u144 and was able to build.
            Hide
            dheid Daniel Heid added a comment -

            This is not a plugin specific problem, but depends on Jenkins overall Java 9 compatibility. Closing this ticket. You can reopen it, if the problems still occurs after https://issues.jenkins-ci.org/browse/JENKINS-40689 has been solved.

            Show
            dheid Daniel Heid added a comment - This is not a plugin specific problem, but depends on Jenkins overall Java 9 compatibility. Closing this ticket. You can reopen it, if the problems still occurs after https://issues.jenkins-ci.org/browse/JENKINS-40689 has been solved.
            Hide
            oleg_nenashev Oleg Nenashev added a comment -

            The issue is still there. I see it in Java 11 tests

             

            Show
            oleg_nenashev Oleg Nenashev added a comment - The issue is still there. I see it in Java 11 tests  
            Hide
            oleg_nenashev Oleg Nenashev added a comment -

            I'll take it

            Show
            oleg_nenashev Oleg Nenashev added a comment - I'll take it
            Hide
            timur_suleimanov timur suleimanov added a comment -

            I have the same issue with java 11.

            Show
            timur_suleimanov timur suleimanov added a comment - I have the same issue with java 11.
            Hide
            arunp1990 Arun Prasad added a comment -

            I also faced this issue intermittently. But, the no. of occurrences of failure is really high compared to success. Adding a sleep of 4 minutes at the end of script made it work. Artifactory plugin publishes artifacts after the script finishes. Somehow artifacts are always published, but afterwards, this error happens.

            The issue was not reproducible for iOS build happening on the same slave machine. Only Android build had this issue. So, I did not explore along the line of java version problem mentioned here.

            Show
            arunp1990 Arun Prasad added a comment - I also faced this issue intermittently. But, the no. of occurrences of failure is really high compared to success. Adding a sleep of 4 minutes at the end of script made it work. Artifactory plugin publishes artifacts after the script finishes. Somehow artifacts are always published, but afterwards, this error happens. The issue was not reproducible for iOS build happening on the same slave machine. Only Android build had this issue. So, I did not explore along the line of java version problem mentioned here.

              People

              • Assignee:
                oleg_nenashev Oleg Nenashev
                Reporter:
                bitmaven Salman Ahmad
              • Votes:
                0 Vote for this issue
                Watchers:
                8 Start watching this issue

                Dates

                • Created:
                  Updated:
                  Resolved: